Valuta

Euron är på minimum

Euro

Euron var kvar på minimivärden idag i nästan tre år, även om den återhämtade vissa positioner efter publiceringen av detaljhandelssiffrorna för januari i USA.

Den gemensamma valutan ändrades runt 16.00 GMT till $ 1.0845, jämfört med $ 1.0852 under de sista timmarna av den europeiska handeln med valutamarknaden föregående dag.

  • Europeiska centralbanken (ECB) fastställde i dag eurons referensväxelkurs till 1,0842 $.
  • Detaljhandeln ökade med 0,3% i USA i januari jämfört med föregående månad.
  • Euron föll efter att ha fått veta att den tyska ekonomin stagnerade under fjärde kvartalet, även om den växte 0,6% under hela 2019.

Euroekonomin var också nära att kontrahera under det sista kvartalet förra året då den växte med endast 0,1%, den lägsta nivån sedan början av 2019, nedtyngd av oväntade fall i bruttonationalprodukten (BNP) i Frankrike och Italien.

Euron visar en nedåtgående trend mot dollarn sedan början av året. Det har intensifierats i februari på grund av coronavirusutbrottet i Kina, eftersom det finns en rädsla för ytterligare försvagning av den kinesiska och globala ekonomin.

Därför har det minskat risktoleransen och investerare har tagit tillflykt till värdepapper som de anser vara säkra som dollar, yen, schweizisk franc och guld.

Euros fluktuationsband mot dollarn i dag varierade mellan $ 1.0827 och $ 1.0861.

Försvagningen av tillverkningssektorn i den tyska och franska ekonomin tyder på att euroområdets ekonomi kommer att ta tid att återfalla.

Därför förväntas ECB hålla sin penningpolitik mycket expansiv under en längre tid, särskilt om den lämnar sina inflationsberäkningar oförändrade och inte inkluderar priserna för hushållens kostnader, anser vissa analytiker. Dessutom är det Tyskland som är det ångande loket när det kommer till EU:s ekonomi. Därför menar många experter att Europa återigen kan vara påväg ner i en svacka. Speciellt om man inkluderar det faktum att Storbritannien nu har gjort den utdragna brexit:en.