Retail

Goda tider för renoveringsfirmorna

Köksrenovering Stockholm

Pandemin har varit ödesdiger för många branscher. Men det finns också många som har märkt en ökad efterfrågan på sina produkter och tjänster. Det gäller allt från e-handlare till byggfirmor som renoverar kök och badrum. 

Pandemin slår olika mot befolkningen i Sverige. Det är inte bara så att vissa grupper är hårdare drabbade än andra. Vissa näringsidkare tjänar på de förändringar pandemin tvingat oss att göra i vår vardag, andra förlorar på dem. Några exempel:

  • 310 företag inom restaurangbranschen gick i konkurs under perioden 1 mars till 31 juli 2020, skriver Fokus.
  • Efterfrågan ökar på renoveringar och andra byggtjänster i hemmet, som köksrenovering i Stockholm. Svenskarna vill också göra allt fler renoveringar själva, vilket har lett till goda tider för byggvaruhusen. 
  • E-handelsföretag som Zalando och Boozt har sett sina aktier stiga i värde. Samtidigt har andra företag inom retail, som gått dåligt under lång tid, fått stänga ned. Ett exempel är MQ.
  • Stora industribolag som ABB, Volvo och Atlas Copco har hittills klarat pandemin bra, vilket är något som förvånat många bedömare.
  • Aktörer inom logistik och spedition, som danska Maersk, har tjänat på att fraktpriserna höjts samtidigt som oljepriset är lågt.

Påverkar vaccinet renoveringarna?

Så vad händer när majoriteten av svenska folket blivit vaccinerad mot covid-19? Kommer efterfrågan på renovering att vara lägre då? Det troligaste är nog att den kommer att bestå. När så många har arbetat hemma en längre tid, och inte heller har kunnat resa bort på semestern, har de tröttnat på slitna skåpsluckor, droppande kranar eller en köksfläkt som sitter lite för lågt. 

En återgång till ett mer normalt liv innebär också att vi inte kommer ha tid att renovera själva, eller ens att tänka att vi ska göra det. Det innebär att de goda åren för byggbranschen kommer att bestå. Däremot kanske det inte ser lika bra ut för byggvaruhusen.