Juridik

Behöver du juridisk hjälp?

Bolagsjurist

Vem behöver egentligen juridisk hjälp? Det är inte bara den som är misstänkt för ett brott som kan behöva en advokat. Det finns många situation där det är bra att kunna konsultera en jurist. Det gäller inte minst i affärslivet.

Många tänker nog framför allt på straffrätt och försvarsadvokater när de hör ordet juridik. Men om du frågar runt lite i din bekantskapskrets kommer du troligen att hitta någon som varit i kontakt med en jurist i samband med en skilsmässa eller vårdnadstvist. Det är sällan något som man pratar högt om, men det kan vara en ovärderlig hjälp i en svår situation.

Skilsmässa

Juristernas betydelse i ekonomin

Man skulle kunna tro att det är ekonomerna som styr näringslivet, men till väldigt stor del är det faktiskt jurister. Detta beror inte minst på att tvister mellan juridiska personer (fysiska personer eller företag) spelar en stor roll för den moderna ekonomin. Inte minst är det viktigt att tvisterna kan lösas, och här spelar juristerna en stor roll. 

Därför är det kanske inte så konstigt att bolagsjuristerna uppmärksammas allt mer. Varje år utses en Rising Star inom juridiken, och i år gick utmärkelsen till en bolagsjurist. Hon är jurist i tredje generationen: hennes pappa var affärsjurist med fokus på tvister, och hennes farfar var processadvokat. 

Jurist på jobbet, och på fritiden

Det finns också jurister som använder sina kunskaper även på fritiden. Ett exempel hittar vi i en artikel i Vi Bilägare: en bolagsjurist som på fritiden hjälper bilägare att bestrida felaktiga parkeringsböter. Det är nämligen vanligt att det uppstår tvister kring dessa, precis som det gör inom näringslivet i stort, och då är det bra att ta hjälp av juridisk expertis. 

Affärsjuridiken upplevs ofta som krånglig. Det är en anledning till att många större företag har egna, anställda jurister. Även ett mindre företag tjänar dock på att ha en etablerad kontakt med en firma inriktad på affärsjuridik och tvister. Det kommer alltid att löna sig i längden.