Ekonomisk brottslighet

Hyra bord till festen

hyra bord till festen

Ska ni ha fest? Den som minns repliken i en reklamfilm som OLW gjorde för flera år sedan visade en “tönt” som frågade en “cool” kille över telefon om de skulle ha fest eller inte. Den “coola” killen svarade att det skulle de inte alls ha, men undrade var alla “brudarna” var någonstans. Sean panoramade kameran ut från samtalet och hem till den “töntiga” killen som hade alla “brudarna” hemma hos sig, eftersom det var han som hade alla chips hemma…

Den är ”cool” som har fest

Det är alltid den som har festen hemma, som är den attraktiva. Alla vill vara kompis med den som arrangerar festen hos sig. Särskilt om festen visar sig vara “cool”, “inne” och som är “it” som alla pratar om efteråt.  Så är det även som arbetsgivare. Ska man som arbetsgivare locka till sig de bästa inom olika branscher gäller det att vara attraktiv. Allt fler arbetsgivare har insett detta och visar redan i jobbannonserna att de vill locka till sig de viktigaste nyckel-personerna när de rekryterar.

De skriver bland annat “här på kontoret har vi kul” eller “hos oss har vi återkommande fester för personalen” och att man har afterwork, man har kul på arbetsplatsen etc.

Det är väl bra, att ha kul på arbetsplatsen, att folk ska trivas, men det kan ju aldrig vara huvudsaken, så tänker väl de flesta arbetsgivare, eller hur?

Bra balans – arbete och fritid ett måste

De flesta som jobbar hårt på företaget vill säkert själva bestämma vad de gör på sin lediga tid. Att spendera allt för mycket tid på företaget kanske inte är det ultimata, men viktigt att kunna tänka sig spendera sin arbetstid på sitt arbete och att alltid göra sitt bästa. Det är sådan personal som de flesta arbetsgivare vill ha.

Så hur ska man locka till sig arbetstagare som är villiga att göra sitt absolut bästa?

Fester är som sagt det som lockar folk. Särskilt om det är fester där de som deltar får vara i centrum. Varför inte ordna fester med jämna mellanrum? Kanske 4 gånger/år.

Till exempel en kick-off på hösten när allting startar igen? En julfest, en vårfest när allting ska går ner i varv och alla går på semester och en fest före påsken, det är ungefär som mitt emellan allt det andra som ska hända på ett företag.

På så sätt får arbetarna lön för mödan (förutom lönen). De känner sig sedda, de känner att de blir uppskattade. De kan få motivation att fortsätta. Så vad ska hända på festen?

Hyra bord och stolar?

Är det nu som alla kloka hjärnor ska slås ihop; var ska festen vara? Ett bra sätt att hålla ihop personalen är att inte gå iväg, det är lätt hänt att alla splittras då. Om man arrangerar festen på plats, på kontoret, så kan alla vara med och personalen känner inte att de måste betala ur egen ficka för mat och dryck. Om ni har festen på kontoret så slipper ni kostnader för hyra av extern lokal. Men det som kan ställa till det är att det är sällan som företaget har hemma allt det som behövs till festen. Då kan det vara en bra idé att hyra bord, stolar, bestick och porslin. Egentligen är det ju lika naturligt som att beställa hem catering när man ska ha något gott att bjuda på. Drickat kan ni själva skaffa från Systembolaget.