Ekonomisk brottslighet

Hur mår du företagsledare?

ledarskapsutveckling stockholm ledarutveckling stockholm

Har ni ett företag? Satsar ni på dem som ska leda företaget? Om svaret är nej, bör man fundera över hur man vill att företaget ska må. Ska företaget ta nästa kliv eller ej?

när en amerikansk företagare vaknar på morgnarna, är det första som hen tänker är: när ska mitt företag bli stort. Men när en svensk företagare vaknar på morgnarna, tänker hen: när ska jag sälja mitt företag och bli anställd.

Tjänsteman på Tillväxtverket som klagade på svensk företagsamhet.

Med de orden menade tjänstemannen att svensk företagsamhet är ganska enkelriktad, och egentligen inte van vid att driva företaget. I Sverige är vi mest vana vid de stora företagen, såsom Alfa Laval, Holmen, Kinnevik, H&M, Ericson, Wallenberg-sfären och Bonnier och så vidare. Under 1990-talet klagade man över att vi hade för låg företagsamhet i Sverige och Moderaterna brukar klaga på att det är Socialdemokraternas fel och alla höga skatter.

Hur får man företaget att må bra?

Även om skatterna har sänkts, verkar det fortfarande vara deras återkommande krav. Oavsett vad man nu tycker om den svenska politiken, så kan man ju konstatera att Sverige behöver fler välmående företag. Vi behöver både de mellanstora, de stora och de mindre företagen.

Men hur får man ett företag att må bra? Den som hade den medicinen skulle antagligen tjäna mycket stora pengar på det. Att låta företagsledningen lära sig mer kanske är ett sätt. Åtminstone är det det traditionella sättet som de flesta företag väljer att göra.

De populära varianterna är att flyga hela företagsledningen till Nice och låta dem festa, åka flygballonger, åka till Las Vegas och åka helikopter. Låt oss säga att det inte låter särskilt vettigt. Allt sådant är säkert jättekul, men vilket är resultatet? Ett mindre bankkonto, några försupna företagsledare och en och annan bakfylla.

Coacha ledare mer framgångsrikt

Att utbilda och choacha företagsledarna är däremot ett mycket säkrare kort. Lära dem att leda och leda på bättre sätt. Att kunna bära på en vision och förverkliga det som man ser som möjligt och nödvändigt för företaget att gå. Det sägs att ett företag inte mår bättre än sina företagsledare och personal. Så hur mår du, företagsledare?