Ekonomisk brottslighet

Är försäkringsmäklare det nya framtidsyrket?

fastighetsförsäkring BRF

Det kommer titt som tätt tips i medierna och i reklamen om hur du snabbast kan tjäna stora pengar. Man kan läsa nyheter i kvällstidningarna om hur du kan gå en snabb kurs som fastighetsmäklare och sedan tjäna storkovan. Det låter bra och många ungdomar kanske tycker det är lockande att tänka sig att gå en kort utbildning och sedan snabbt tjäna mycket pengar. Men stämmer det? Kan man på kort tid bara gå en kurs och sedan tjäna massor med pengar?

Vad tjänar man inom olika yrken?

Att jobba inom vården går bort. Som undersköterska tjänar man kanske mellan 20 000-30 000 efter 3 år gymnasial utbildning. Som förskollärare tar det också 3 års gymnasium plus förskoleyrkesskola och vad tjänar man? Även här tjänar de flesta mellan 20 000 och 30 000 i månaden efter flera år i yrket. Däremot ser vi att säljare tjänar bättre, men det är ingen garanti. Allt beror på hur duktig som du är i yrket om du ska tjäna bra som säljare. Visserligen är utbildningen kort, och oftast får du en kort utbildning på det företag där du ska jobba, men för den som är duktig inom försäljning, så är chansen stor att du tjänar mellan 30 000-60 000 kronor per månad efter flera år i yrket.
De yrken som verkligen ger bra betalt är:

 • läkare (50 000-79 000 i månaden)
 • civilingenjör (40 000-55 000 i månaden)
 • advokat (58-78 000 i månaden)
 • kommundirektör (95000 i månaden, enligt SCB)
 • chef inom bank och finans (80 000 i månaden, enligt SCB)
 • ekonomer (30 -50 000 i månaden)
 • driftchef inom bygg, anläggning och gruva (75 000 i månaden, enligt SCB)
 • flygledare (75 000 i månaden, enligt SCB)
 • informationschef (71 000 i månaden, enligt SCB)
 • IT-chef (73 000 i månaden, enligt SCB)
 • traders och fondförvaltare (77 000 i månaden, enligt SCB)
 • professorer (69 000 i månaden, enligt SCB)
 • personalchef (69 000 i månaden, enligt SCB)
 • mäklare inom finans (91 000 i månaden, enligt SCB)

Varför inte arbeta som fastighetsförsäkringsmäklare?
Som försäkringsmäklare kan du tjäna mellan 58-68 000/månad till en början och är du framgångsrik kan du tjäna så mycket som 90 000 i månaden. Och utbildningen kan du gå på deltid, som en påbyggnadsutbildning. Du lär dig försäkringar, hur de fungerar, försäljning, ekonomi och juridiken i olika försäkringar.
Sedan arbetar du med försäkringsförmedling och lite grann som rådgivare och säljare. Bland annat handlar det om att lära sig om hur de olika försäkringarna fungerar, vad det finstilta i försäkringarna handlar om. Sedan behöver man också utvecklas som person så att man utstrålar tydlighet, förtroende och kan axla rollen som konsult och rådgivare.

Så arbetar en försäkringsmäklare

Det är många som har svårt att välja rätt försäkring. Många pensionärer kan till exempel behöva handledning i hur de bäst kan välja pensionsförsäkring. Här finns en del pengar att tjäna, då många aktörer som erbjuder pensionsförsäkringar, aktiepapper och fondförvaltare bjuder på avgifterna för kunder, men som tjänar på att sälja olika pensionsförsäkringar. För kunden blir det en rådgivning, men för den som arbetar som rådgivare, handlar det om försäljning och man får provision för de försäkringar som man säljer.

På ungefär samma sätt är det med andra försäkringar; hemförsäkringar, fastighetsförsäkringar och liknande. Det är inte kunderna som betalar för försäljningen utan det är aktörerna som erbjuder de olika försäkringarna som ger provision per intjänad försäkring. Det är som när du säljer din bostad, och anlitar en bostadsmäklare. Då ser han till att annonsera ut din bostad, och arrangerar visningar, säljer in din bostad och ser till så att du får bra betalt för den. Du som säljer betalar för arbetet som mäklaren har gjort, med en del av vinsten som du får när du säljer bostaden. På liknande sätt så arbetaren försäkringsmäklare, då det är inte konstigare det än att arbeta som bostadsmäklare, eller fastighetsmäklare. Det kan vara en del att sätta sig in i, men det ger ju en bra lön, så är du intresserad av en bra lön och är duktig på att lära dig nya saker så är det bara att gå in för det.