Börser

Coronaviruset oroar Sao Paulo-börsen

Sao Paulo

Sao Paulo-aktiemarknaden föll 0,87 % på torsdagen och dess Ibovespa-index, parkettens riktmärke stod på 115 662 punkter. Index vägdes dock ner av stora värden och pressades av det nya bakslaget i den globala coronaviruskrisen.

De kinesiska myndigheternas tillkännagivande att 242 personer hade dött på en enda dag på grund av en ny återhämtning i coronavirus (covid-19) förorenade investerare på den brasilianska marknaden, som drog bort 1 012 enheter från dess huvudindikator.

Den starka avskrivningen av stor trygghet bidrog också till nedläggningen av São Paulo-filialen i rött. Som vanligt i Sao Paulo var de föredragna andelarna i det statliga oljeföretaget Petrobras (NYSE: PBR) de mest handlade under sessionen, även om de stängde med ett fall av 1,36%.

I sessionen ingick också de mest eftertraktade titlarna på den ordinarie gruvjätten Vale, som gav 1,75%, och den vanliga tidningen Luiza-butiker, som uppskattade 1,98%.

Fleury-laboratoriers ordinarie roller ledde till de största förlusterna på torsdagen, ned 3,49%. På samma sätt var bland de aktier som mest förlorade värdet, de företrädesaktiga delarna i det petrokemiska företaget Braskem (-3,23%) och de ordinarie andelarna i återförsäkringsbolaget IRB Brasil (-2,67%).

Å andra sidan var energiföretaget Usiminas preferensroller den mest uppskattade under sessionen, med en ökning på 4,97%.

Efter det titlar som fick mest värde var de vanliga i Marfrig-livsmedelsgruppen (+ 4,82%), de vanliga av det elektroniska handelsföretaget B2W Digital (+ 3,38%) och de vanliga i Suzano-skräpet (+ 3,25 %).

Omsättningen på Sao Paulo-aktiemarknaden nådde på torsdag 21 583 miljoner reais (cirka 4 981 miljoner dollar), en produkt från 2 248 701 verksamheter.

På valutamarknaden avslutade dollarn dagen såld till 4,333 reais efter att centralbanken i Brasilien grep in för att bromsa den starka uppgången de senaste dagarna av greenbacken mot den brasilianska realen, som återigen förnyade sina historiska toppar denna vecka.

Nyheten kommer lite som chock för de som har pengar investerade på den sydamerikanska marknaden och det betyder att flera investerare världen över nu behöver se sig omkring för att säkra de medel man har samt titta på vad som går att flytta i tillgångar till andra länder som fortfarande anses stabila.