Allmänt

Bygg med takfönster i äldre hus!

takfönster Stockholm

Är det mörkt inomhus? Det är många äldre byggnader som har små fönster och som inte släpper in så mycket av dagsljuset utifrån och då blir det svårt i de fallen att göra så mycket. De flesta hus, åtminstone i Stockholmstrakten är K-märkta vilket betyder att alla renoveringar som görs på äldre hus, inte får göra förändringar på fasaderna och då är det inte tillåtet att byta fönster på fasaden. Men att istället få in mer dagsljus genom att bygga ett takfönster är en annan sak. Man förändrar i stället taket, och det är ju inte det samma som att förändra fasaden.

Villaägare har en annan frihet byta fönster

I andra hus, som i din egen villa får du ju göra som du själv vill. Det är också billigare att bygga ett takfönster än att byta ut alla fönster för att få in dagsljuset. Ett takfönster är ett billigare sätt att få in det omtyckta dagsljuset. Och är det för varmt inomhus, kan ett öppet takfönster verkligen få in svalare luft in i din heta villa.

Ett takfönster gör mycket för att förändra inredningen i ett rum. Så takfönster som är populära, det är inte konstigt. Alla gillar mer dagsljus inomhus. Vi människor mår ju så bra av dagsljus. Många vill verkligen få in mer av ljuset eftersom vi lever halva året i mörker.

Upp i norr borde alla byta till takfönster

Det kommer ju mindre och mindre snö numera på vintrarna. Uppe långt i norr, som lever ovanför Polcirkeln har ju nattsvart nästan dygnet runt, men det brukar inte göra så mycket för dem så vintrarna lyser upp mörkret med hjälp av all snö som kommer ner. Snön gör att det är ljust dygnet runt även om de lever i mörker under november, december och januari. Och under sommarhalvåret lever de ju med dagsljus dygnet runt. Solen går aldrig ner när man lever så högt upp i norr.